Een leuke opdracht waar ik in 2016 aan heb gewerkt is een schetsontwerp voor een particulier die een theetuin wil gaan realiseren. Een belangrijke voorwaarde was dat alle planten en bomen geschikt moesten zijn om thee van te maken. Daarnaast moest het ontwerp volgens de permacultuurprincipes worden ingericht. Een permacultuurtuin is zo ontworpen dat het de veerkracht heeft van een natuurlijk ecosysteem. Door gebruik te maken van bepaalde combinaties en verhoudingen wordt een milieu gecreëerd dat zichzelf in stand kan houden. Daarnaast spelen de ligging ten opzichte van de zon, wind, seizoensinvloeden, gebruik en de bewegingen binnen de tuin een belangrijke rol in het ontwerp.

De tuin ligt op een aantrekkelijke locatie tussen de bollenvelden en aan een recreatieve fietsroute. Daarnaast bevind zich een klein natuurgebied in de buurt waar gewandeld kan worden. Voor het schetsontwerp heb ik de samenwerking opgezocht met een bevriende architecte met ervaring in de Permacultuur. Zij heeft het theehuisje ontworpen en zo is er een integraal ontwerp ontstaan. Dit jaar gaat de eigenares verder met de uitwerking van het ontwerp en de aanleg. Via dit blog zal ik regelmatig foto’s van de realisatie laten zien. Denkt u er ook over na om een eigen theetuin op te starten of kent u iemand die op zoek is naar een ontwerper, ik werk graag aan mee!

 

Annemarie keek naar mijn schets van de theetuin en luisterde naar mijn ideeën en ergens moest ook nog een linde komen maar niet bij de ingang, maar waar dan wel? Vervolgens kwam Annemarie kijken waar de theetuin aangelegd zou gaan worden. Ze liep rond, keek, stelde vragen, maakte wat foto’s. En toen was daar het ontwerp. Alles wat ik graag in de tuin wilde, zat er in. De linde op een prachtige centrale plaats. En ook nog extra’s, bijvoorbeeld een verhoging, waar je tussen de fruitbomen een groot deel van de tuin kunt overzien, of juist weer niet. Annemarie heeft met haar kennis en ervaring een belangrijke en mooie bijdrage aan het ontwerp van de theetuin geleverd.

Mathilde