ECOLOCA – NIEUWS

Naam Annemarie Kok

Leeftijd 35 jaar

Woont in Kleverparkbuurt

Studie Landschapsarchitectuur en Planning aan de Universiteit van Wageningen

Mooiste plek in Haarlem Kenaupark

Muziek live muziek, van alternatieve bands tot klassieke concerten

Huisdieren geen, maar ze overweegt een hond te nemen als haar bedrijf goed loopt en ze haar tijd zelf kan indelen

Vakantieland landen met veel groen of waar ze nieuwe culturen kan ontdekken

Gerecht je kunt haar ‘s nachts wakker maken voor tiramisu

Uitgaan ze vindt het leuk om iets te doen te hebben en gaat er graag op uit. Bijvoorbeeld naar een concert in het Patronaat, een klassiek concert in de Philharmonie of het naar het theater

Wenst dat ze de wereld een beetje groener kan maken

‘Naar de natuur kijken is een soort levensstijl voor mij’

Landschapsontwerper Annemarie Kok heeft een missie om de wereld letterlijk een beetje groener te maken. Te beginnen bij Haarlem, waar ze sinds 2008 woont. Heb je toevallig ook zo’n strak betegelde onderhoudsvriendelijke tuin en kunt u wel wat inspiratie gebruiken? Annemarie weet raad!

Een jaar geleden gooide Annemarie het roer om. Ze nam ontslag bij gemeente Beverwijk en volgde haar hart. Ze wilde verder kijken dan gemeentegrenzen en zocht naar een uitdaging. Alleen kwam ze er snel achter dat haar passie voor de natuur niet in één functie is te vatten. Daarom begon ze een jaar geleden voor zichzelf met haar bedrijf Ecoloca. “Om te beginnen heb ik landschapsarchitect Jelle Fekkes geholpen met zijn vergroeningsproject in de Vijfhoek,” vertelt Annemarie enthousiast. “We organiseerden twee workshops met buurtbewoners, waarin ze ideeën met ons en elkaar uitwisselden voor meer beplanting in hun wijk. Zo brachten we Vijfhoekers bij elkaar en werkten we samen de ideeën uit tot een concreet plan. Dat bleek zeer succesvol! Een paar weken geleden hadden we een bijeenkomst met de gemeente die een aantal subsidies toekende. Dat was het startsein voor de uitvoering van het projectplan en vorige week zijn de eerste scheppen in de grond gezet bij het Wilsonsplein.”

Verstening

Met haar eigen bedrijf richt de landschapsontwerper zich op vergroening van buitenruimten in het algemeen. Zowel privétuinen als openbare plekken ontkomen niet aan haar doel. Van stoeptegel tot heel Nederland en daarbuiten. Momenteel werkt ze met Stichting Platform Haarlem Groener aan het landelijke initiatief Operatie Steenbreek om mensen te stimuleren en inspireren hun tuinen groener te maken. Haarlem is de  negende stad in Nederland die deelneemt aan het project onder de noemer Steenbreek023. Annemarie: “De afgelopen tien a twintig jaar waren onderhoudsvriendelijke en strak betegelde tuinen een echte trend. Prima natuurlijk, alleen heeft deze verstening diverse nadelige gevolgen voor onder andere het milieu, klimaat, de volksgezondheid en biodiversiteit. Door klimaatverandering zijn er bijvoorbeeld steeds vaker heftigere hoosbuien en het wordt het ‘s zomers warmer. Tegels verergeren nadelige gevolgen hiervan. Door betegeling kan water tijdens een hoosbui niet de grond in, maar moet worden afgevoerd via het riool. Hierdoor raken riolen steeds vaker overbelast, met ondergelopen straten als gevolg. Dit veroorzaakt dikwijls schade aan huizen. Daarnaast wordt warmte van de zon opgeslagen door stenen, dus wordt een versteende omgeving nog heter. Bovendien is grond nodig voor CO2 opname. Ook zorgt het gebrek aan groene tuinen voor terugloop van biodiversiteit. Minder natuur betekent simpelweg minder leefomgeving voor dieren.”

tekst & fotografie: Louise Hartveld

Vijfhoek. Wijk op groen.

“Meer groen in de wijk, van wens tot mogelijkheid”. Dat was de kop boven een artikel in Binnenblad 3 van juni 2015. De wens komt van de bewoners, gesteund door de wijkraad, de mogelijkheden worden geschapen door de gemeente en Spaarne landen. In workshops met landschapsarchitecten Jelle Fekkes en Annemarie Kok is het project Wijk op Groen geboren. Wordt 2016 een oogst jaar? In dit binnenblad de stand van zaken en een blik op de ideeën voor de Zuiderstraat en het Nieuwe Kerksplein.

Lees hele artikel

Wie worden de nieuwe waterhelden?

Medio mei is “Waterhelden” gestart, een brede campagne van Nudge die mensen inspireert om zelf iets te doen aan het waterbeheer in hun buurt. Annemarie Kok is één van de initiatiefnemers.

Het klimaat verandert. Ook in Nederland merken we dat. Steeds vaker hebben we te maken met lange periode van droogte en als het regent is dat steeds heftiger. “Dat levert situaties op waar we nog niet zo aan gewend zijn”, zegt Annemarie Kok. “We moeten opnieuw leren omgaan met het water”.

Lees hele artikel